Yeni yönetim kadrolarının şekillenmesinin ardından gözler yapısal değişimde
Özgür Özel’in CHP’de yeni genel başkan seçilmesiyle birlikte bir diğer beklenen konu da tüzük kurultayı oldu.
CHP lideri Özel, genel başkan seçildiği kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun 1 Aralık’ta bir tüzük kurultayı toplamayı vaat ettiğini anımsatarak “Genel başkan olursam üç hafta sonra buradasınız, tüzüğü değiştiriyoruz. Söz veriyorum” dedi.
‘ALELACELE OLMAZ’
Özel, genel başkanlık adaylığını açıkladıktan sonra ilan ettiği “Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişim” kitapçığını işaret ederek “Burada ne öneriyorsak tüzüğe yazacağız. Ama yetmez. Tüzük, alelacele olmaz. Ben önceki yönetimin sözünü yerde bırakmamak için önce bunu yapacağım ama esas tüzüğü yerel seçimlerden sonra düşünerek, dünyadaki iyi örneklere bakarak, Türkiye’ye uyarlayarak ve bir daha aşındırılmayacak, yıpratılmayacak bir hale getirerek yapacağım” ifadelerini kullandı.
Özel’in işaret ettiği kitapçıkta ilk olarak bir üye reformu yapılacağı vurgulanıyor ve dijital bir devrimle tüm üyelerin karar süreçlerine dahil edilmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda; Özel’in kurultayda söylediği gibi parti üyelerinin cep telefonlarına indireceği bir uygulama ile “Politikalar nasıl gidiyor, saha nasıl, partinin durumu nasıl” gibi sorularla haftalık anketlere yanıt vermesi öngörülüyor. Bu şekilde hem üyelerin aidiyet hissinin artacağı hem de katılımın çoğalacağı kaydediliyor. Özel’in önerdiği değişikliklerden en kritik olanı da genel başkanın tüm üyeler tarafından seçilmesi olarak görülüyor Daha önce Kılıçdaroğlu yönetiminin sadece mahalle delege sistemini kaldırması konuşulurken, Özel’in önerisinde tüm üyelerinin önüne sandık konulan bir model sunuluyor.
ÖNSEÇİM VURGUSU
Özel’in vaat ettiği değişimin bir diğer önemli unsuru olarak önseçim de ön plana çıkıyor. Kitapçıkta; milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyelerinin adaylarının belirlenmesinde ön seçim olacağı vurgulanıyor. Tepki çeken uzun dönem milletvekillerine karşı üç dönem kuralının getirilmesi bekleniyor. Yine üç hafta sonra toplanması hedeflenen tüzük kurultayında parti meclisi (PM) üye sayısının artırılması ve her ilin PM’de birer temsilcisinin olacağı bir yapının oluşturulmasına dair bir önerinin yer alması bekleniyor.
-
Kırmızı bültenle aranan uyuşturucu baronu İstanbul’da yakalandı
-
Çiftlikbank davası; Mehmet Aydın cezaevinden mektup yazdı
-
ASAL Araştırma sordu:”Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?”
-
İstanbul’da 26 belediye başkandan ortak bildirge…
-
Bilim adamları yanlışlıkla yaşını tersine çevirebilecek bir deniz canlısı keşfettiler
-
İBB Meclisi’ninde AKP ve CHP’li meclis üyeleri arasında kavga