Rus VTB Başkanından iddialı açıklama, Doların tekeli sona erecek

Rus VTB Başkanı Andrey Kostin, ABD’nin doları siyasi araç olarak kullanmasının küresel güveni zedelediğini ve doların tekel döneminin sona erdiğini söyledi. Kostin, alternatif ödeme sistemlerinin ve dijital para birimlerinin giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı.
Rusya’nın en büyük bankalarından VTB’nin Başkanı Andrey Kostin, ABD’nin doları siyasi amaçlar için kullandığını, bunun dolara zarar verdiğini belirterek, “Doların tekel olduğu dönemin yavaş yavaş sona ereceğini düşünüyorum.” dedi.
“YAPTIRIMLARA ALIŞKINIZ, STRATEJİMİZ BAŞARILI”
VTB’nin Başkanı Andrey Kostin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında konuşan Kostin, Rusya’ya uygulanan yaptırımların gayri meşru olduğunu vurgulayarak, “Yaptırımlara zaten alışkınız, bu yüzden bugün bize önemli bir sıkıntı vermiyorlar. Yaptırımlar elbette kötü ancak bu şartlar altında çalışmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde yaptırım politikasında bir duraksama sürecine girildiğini anlatan Kostin, “Yaptırımların uzun süre kalacağına her zaman hazırlıklı olduk. Ciddi bir değişiklik olacağı yanılsaması içinde değiliz. Stratejimiz hala yaptırımlar altında oldukça başarılı bir şekilde çalışıyor. Son iki yıldır rekor karlar elde ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
BRICS VE ALTERNATİF FİNANS MEKANİZMALARI
Rus bankalarına yönelik yaptırımlar bağlamında, BRICS nezdinde alternatif finans sistemlerine yönelik projeleri değerlendiren Kostin, bu alanda henüz somut adımların atılmadığını söyledi.
BRICS’in yakın zamanda önemli oranda genişlediğini ve çok sayıda ülkenin ortak kararlar almasının kolay olmadığını kaydeden Kostin, BRICS nezdinde ortak para birimi yaratılmasının ise gündemde olmadığını belirtti.
Kostin, küresel finans sisteminde alternatif mekanizmalar geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Batılı ülkelerin finans sistemlerini ve para birimlerini silah olarak kullandıklarını kaydetti.
“DİJİTAL PARA BİRİMLERİ DAHA ETKİLİ OLACAK”
Kostin, ABD’nin politikalarıyla dolara zarar verdiğini ve Çin’in bu nedenle ABD tahvillerini elinden çıkardığına işaret ederek, “Yaptırımlardan bağımsız olarak ödemeleri ulusal para birimleriyle yapmalı ve bugün elimizde olan fırsatları kullanmalıyız. Elbette aynı zamanda ödemelere yönelik yeni bir sistem oluşturmalıyız.” dedi.
Türkiye’nin lojistik dahil Rusya için önemli bir ülke olduğunu anlatan Kostin, iki ülkenin çok dostane ilişkilere sahip olduğunun altını çizdi.
“TÜRKİYE PAZARINA AÇILMAK İSTİYORUZ”
VTB’nin Türkiye pazarına açılma ihtimaline ilişkin konuşan Kostin, şunları söyledi:
“Çok ilgiliyiz ama maalesef Türk bankalarına yaklaşımlarımız henüz başarılı olamadı. Prensip olarak, açılmaya oldukça hazırız. Bankalarımız çalışıyor. Çin’de bir bankamız var, Kazakistan’da bir bankamız var. Bu ülkelerle işbirliği yapıyoruz ve orada finansör olarak bulunuyoruz. Maalesef Türkiye’de henüz böyle bir varlığımız bulunmuyor.”
“DİJİTAL ÇAĞIN GETİRDİĞİ YENİ OLANAKLAR”
Dijital teknolojiler, yapay zeka ve blok zincir gibi teknolojilerin hızla yaşamın bir parçası geldiğini anlatan Kostin, “Elbette bunu gelecekte dijital ödemeler ve dijital para birimleri gibi uygulamalar takip edecek. Bu, elbette, daha etkili bir şekilde bağımsız bir sistem oluşturmamıza büyük ölçüde izin verecek. Dolar veya avrodan daha iyi bir ödeme şekli olacak.” dedi.
Kostin, Rusya’da uzun süredir dijital ruble kullanımının da gündemde olduğunu belirterek, geleceğin dijital para birimlerinde olduğunu söyledi.
“DOLARIN GELECEĞİ VE ALTIN”
Altına yönelik artan küresel ilgiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kostin, şunları kaydetti:
“ABD Başkanı Donald Trump, doların siyasi nedenler için sert bir şekilde kullanılmasındaki tehlikeyi daha ciddi görüyor. Çin dahil büyük ülkeler bu durumu ciddi bir şekilde değerlendiriyor ve bu nedenle ABD tahvillerindeki yatırımlarını azaltıyor. Doların yarın ya da yarından sonraki gün yok olacağını sanmıyorum ama ufukta on yıl içinde ciddi bir düşüş görüyorum. Bu yüzden alternatif bir sistem yaratmamız gerekiyor. Küresel Güney devletleri farklı ödeme şeklini değerlendirmeli. Doların tekel olduğu dönemin yavaş yavaş sona ereceğini düşünüyorum.”