KREDİ KARTLARI VE FAİZ ORANLARI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, dolar ve altın yatırımcıları tarafından yakından takip ediliyor. Nisan ayında politika faizini değiştirmeyip, yüzde 8,50’de sabit bırakılmıştı. Merkez Bankası’nın, mayıs ayı faizinin yüzde 8,50’de sabit bırakılması bekleniyor.
İLK ADIM YANLIŞ
Atılan ilk adım gömleğin ilk düğmesi gibi yanlış iliklendiğinden sonraki adımlarda yanlış iliklendi ve denge bozuldu. Bozulan denge Merkez Bankası ile piyasa faizleri arasındaki farkı artırmaya devam etti. Yani Merkez Bankası politika faizini düşürüyor ama artan enflasyon beklentileri ve riskler piyasa faizini artırıyor.
İş dünyası krediye ulaşamamaktan şikâyetçi. Özellikle ticari kredilerdeki faiz oranlarının yüksek olması ve vadelerin kısa olması yatırımı azalttı.
KREDİ KARTLARI NAKİT AVANS
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kredi kartıyla yapılan nakit çekim ve kuyum (değerli madenlerin alım satımıyla ilgili harcamalar) harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacağı duyurmasıyla, birçok banka kredi kartlarındaki nakit avans limitini düşürdü. Birçok kişi kredi kartı nakit avans işleminiz gerçekleştirilemedi uyarısıyla karşı karşıya kaldı.
Merkez Bankası, hızla bu kararı bankalara tebliğ etti. Alınan kararda, ek hesap ya da kredi kartından nakit çekiminde faizin diğer kredi türlerine göre (yüzde 1,36) daha cazip olması nedeniyle son dönemde yaşanan artış etkili oldu.
Merkez Bankası’nın tebliğinin ardından bankalar 18 Mayıs’ta ya nakit avansı tümüyle kapattı ya da yüzde otuz ile sınırlandırdı. Ancak toplumdan gelen tepki üzerine, geri adım atıldı. Merkez Bankası, 19 Mayıs’ta yayınladığı yeni karar ile nakit avansa sınır getiren tebliğini iptal etti. Bu kararın ardından bazı bankalarda nakit avans çekme işlemleri eski haline döndü.
Merkez Bankası bu kararı neden aldı? Nakit avans kullanımı neden artıyor? Merkez Bankası karardan kısa süre sonra neden geri adım attı? Tüketicileri seçimden sonra benzeri bir kısıtlama mı bekliyor?
TCMB Para Politikası Kurulunun politika faizini yüzde 8,50’de tutma çabası karşısında bankaların ortalama yüzde 30 bandında faiz vermesi ve resmi enflasyonun yüzde 55 olduğu başka bir ülke var mıdır?
Mustafa Gözaydın
-
İBB’nin açtığı davalar sonucu Kanal İstanbul’un iptal edilen imar planları,Kanal İstanbul için yeni imar planı onaylandı…
-
‘Zalim Eset’ten ‘Kardeşim Esad’a dönüş… ‘Görüşmeye hazırız’
-
TCMB faiz kararını açıkladı
-
2024-YKS Ek Yerleştirme sonuçları açıklandı
-
Kızılay’ın verdiği altın madalyada altın oranı sıfır çıktı
-
DİSK Başkanı Çerkezoğlu : “Ücretleri baskılayarak ya da ücretleri enflasyonun sebebi olarak göstererek enflasyon düşmez”