Kıyı hareketleri birleşti “KIYILARIN SERMAYEDARA BIRAKILMASINA KARŞIYIZ”
Ortak yaşam alanları olan kıyıların ticarileşmesine karşı mücadele edenler yan yana gelerek Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nı kurdu. KIYIDA bileşenleri 17 farklı noktada eylem yaptı.
Türkiye’nin tüm kıyı sahilleri çeşitli işletmeler tarafından işgal ediliyor ve plajlar halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor. Kıyıların halka kapatılarak ticarileştirilmesine karşı mücadele eden 19 farklı çevre derneği ve platform bir araya gelerek Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nı (KIYIDA) kurdu.
KIYIDA bileşenleri, Akyaka, Altınoluk, Bodrum, Burgazada, Burhaniye, Çanakkale, Çeşme, Dalyan, Datça, Dikili, Fethiye, Güzelbahçe, Heybeliada, İznik, Van ve Ayvalık’ta iki farklı yer olmak üzere tam 17 farklı noktada eylem gerçekleştirdi.
Yapılan ortak açıklamalarda, “Kıyı savunucuları olarak bizler; doğanın bir parçası olan kıyıların yok edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Kıyılar üzerindeki rant politikalarına dur diyoruz. Çünkü, bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz. Yeryüzünün varoluşuyla birlikte var olan kara ve su ekosistemlerinin kesişme noktaları, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu kıyıların, iklim kriziyle birlikte yok olmaya doğru hızla gittiğini gören ve bu gidişe karşı mücadele etmeyi hepimizin insanca yaşaması için görev sayanlar bir araya geldik” denildi.
“KIYILARIN SERMAYEDARA BIRAKILMASINA KARŞIYIZ”
Her yıl binlerce türün yok olduğu bir yeryüzünün, doğaya hakim olma anlayışındaki endüstriyel kapitalizmle mücadele etmeden kurtulamayacağının farkında olunduğu belirtilen açıklamada, “Ticari girişimler kâr güdüsünden ayrı düşünülemez; kıyılara kar edilecek varlıklar olarak bakılamaz. Kıyıların deniz ve kara ekosistemlerinin bir araya geldiği, tüm canlılar ve cansızların varoluş alanı olduğunu biliyoruz; bu ortak varlığın kâr uğruna yok edilerek, bir avuç sermayedara terk edilmesine karşı çıkacağız. Yerellerdeki özerk kıyı hareketleri olarak haklılığımızdan aldığımız güçlerimizin farkındayız ama bir araya gelmenin, dayanışmanın gücünün de farkındayız. Bizler bu talan politikalarına karşı yerel direnişlerimizi güçlendirmek ve yereller arasında dayanışma köprüleri kurmak amacıyla bir araya geliyoruz. Kıyı savunucuları olarak, mücadelemizde haklıyız. Yaptığımız şey basit; kamusal haklarımızı, ekolojiyi ve müşterek varlığımız olan doğayı savunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada son olarak şunlar dile getirildi: “Yasal düzenlemelerin verdiği güvenceyi, kıyıların kamu yararına kullanılmasının zorunlu olduğunu biliyor, bizler zaten bizim olanı geri almak için mücadele ediyoruz. Kıyılar konusunda belirlenmiş kotalar üzerinden pazarlık yapmayacağımızın; bizlerden çalınan kıyıların hepsini geri istediğimizin bilinmesini istiyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, tüm ekosistemiyle bir bütün olarak korunması için, tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz.”
-
Mansur Yavaş, 22 bin 104 TL asgari ücret, milyonların alın terini yok sayıyor.
-
Asgari ücretlinin barınma krizi büyüyor!
-
Canan Karatay, ‘meslekten men’ talebiyle yargılanıyor!
-
CHP’den ‘asgari ücret’ hamlesi: Vekiller sokağa iniyor…
-
Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’a seslendi: ‘Millet o koltuğu altından alır!’
-
25 Aralık 2024 hava durumu raporu… SARI VE TURUNCU KODLA UYARI