24° Parçalı az bulutlu

En güvenilir gazete BirGün

Gündem - 15 Temmuz 2023 07:12 A A

TGS’nin “Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması” gazetecilerin çalışma şartlarındaki yetersizliği gözler önüne serdi. Rapora göre basın çalışanlarının en güvenilir bulduğu gazete ise BirGün.

Gözaltı, tutuklama ve baskılar altında işini yapmaya çalışan gazetecilerin çalışma şartlarında yaşadığı sorunlar raporlara yansıyor. Son olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS), “Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması” gazetecilerin düşük maaşlar ve yoğun iş saatleri ile çalıştığını ortaya koydu.

Araştırmada, Kasım 2022 –Ocak 2023 döneminde toplam 2 bin 593 gazetecinin yer aldığı listeler taranıp 285 gazeteciyle anket yapıldı. Medya sektöründeki sorunların sıralandığı araştırmada, finansmanın etkilediği sorunlar arasında yaşanan işsizlik ve düşük maaşlar olduğu kaydedildi. Bu durumun gazetecilerin haberleri için yeterli zaman ve kaynak ayıramamalarına ve kaliteli haber yapamamalarına neden olduğu ifade edildi.

MAAŞLAR YETERSİZ

“Gazetecilerin çoğunluğunun düşük maaş aldığı ve maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığı görülmüştür” denilen araştırmada, “Bunun yanı sıra, gazetecilerin yarısından fazlası sosyal haklarından memnun olmadığını belirtmiştir. Maaşları enflasyon karşısında yetersiz olanların ve sosyal haklardan memnun olmayanların oranının, yine ulusal medyada çalışan gazetecilerle, metropol illerde çalışan gazeteciler arasında daha yüksek olarak görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Gazetecilerin çoğunluğu haftada 45 saat ve üzeri çalıştığı ve çoğunluğunun yıllık izin haklarını tam olarak kullanamadığı belirlenen araştırmada, “Haftada 45 saatten fazla çalışanların veyıllık izin hakkını tam kullanamayanların oranı, ulusal medya çalışanları ve metropol illerde çalışan gazeteciler arasında daha yüksek olarak belirlenmiştir” denildi.

Araştırmaya katılan her 3 gazeteciden sadece 1’nin (yüzde 34,1) basın kartına sahip olduğu aktarıldı. Basın kartına sahip olmayanların çoğunluğunun ise basın kartı kriterlerine uymadığı veya kart için başvurmayı tercih etmediği belirlendi.

STRES HAD SAFHADA

Araştırma sonucunda gazetecilik sektöründe stres, kaygı ve fiziksel zorluklar nedeniyle çeşitli meslek hastalıkları görüldü. Araştırmaya katılan gazetecilerin en yaygın sağlık sorunu görme bozukluğu (yüzde 39,6) oldu. Bel/ boyun fıtığı (yüzde 26,4) ve eklem ağrıları (yüzde 24,4) diğer önemli sorunlar olarak belirlendi.

Kadın gazeteciler ve ulusal medyada çalışan gazetecilerin, bu sorunları diğer

gruplara göre daha yüksek oranlarda yaşadıklarını kaydedildi.

Araştırmaya katılan gazetecilerin yüzde 36,2’sinin, çalışma hayatlarında en az bir kere mobbinge maruz kaldığı belirlendi. Şu an çalıştıkları iş yerlerinde mobbinge maruz kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 11,8 oldu. Kadın gazeteciler, genç gazeteciler, lisans ve üstü eğitimli gazeteciler ve metropol illerde çalışan gazeteciler, diğer gruplara oranla daha yüksek oranda mobbinge maruz kaldıklarını belirtti.

BİRGÜN İLK SIRADA

Araştırmada, giderek artan yalan haberlerden dolayı gazetecilikte haber kaynaklarının öneminin arttığı belirtildi. Haber üretim sürecinde aktif rol oynayan sektör çalışanlarına “haber ile ilgili en güvendikleri kişi ve kurumlar” soruldu. Medya çalışanlarının en güvendiği gazete BirGün oldu. 6,5 puan ile ilk sırada yer alan BirGün’ü, 5.5 puan ile Evrensel, 3.8 ile Cumhuriyet ve 3.5 ile Sözcü takip etti.

Araştırmaya göre, medya çalışanlarının en güvendiği kurum 12.7 puan ile Anadolu Ajansı oldu. “Fikrim yok” diyenlerin oranı 10.3 olurken, FOX TV 10.8 ile Anadolu Ajansı’nı izledi.

Gündem - 07:12 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster