Sisli

EMEP’Lİ KARACA DEMİR, DEPREM BÖLGESİNDEKİ İŞÇİLERİN SORUNLARINI ANLATTI

Gündem - 7 Temmuz 2023 21:41 A A

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, deprem bölgesinde işçilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin işçilerle birlikte hazırladıkları raporu anlattı. Karaca Demir, “İş Yasası’na göre deprem gibi bir felaket yüzünden evi yıkıldığı ve artık o şehirde barınma imkânı kalmadığı için göç etmek zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı hakkı yok. Yani iş yasalarına göre böyle bir felaket yüzünden işten ayrılmak zorunda kalmak tazminat alabilmek için geçerli bir mazeret kabul edilmiyor. Bu kabul edilemez bir durum. İşte sırf bu yüzden, tıpkı Malatya’da olduğu gibi Maraş’ta da binlerce işçi resmen ya da fiilen işten atılmış durumda ve bu sebeple yıllarca çalışıp hak ettikleri tazminatlarını alamadan, evsiz, barksız ve beş parasız şekilde işten atılmış, işsiz kalmış durumdalar” dedi.

Sevda Karaca Demir, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ilde etkili olan deprem sonrası işçilerin yaşadıkları sorunlarını dile getirdi.

Karaca Demir’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“DEPREMİN AÇTIĞI YARALAR, ÜZERİNDEN BEŞ AY GEÇMESİNE RAĞMEN HÂLÂ SARILABİLMİŞ DEĞİL:

HAK VE ADALET ÇIĞLIKLARI, TALEPLERİ GÜRÜLTÜ İÇİNDE BOĞULMAYA ÇALIŞILIYOR:

DEPREM GİBİ BİR FELAKETİ BİLE FIRSATA ÇEVİRİP İŞÇİLERİN HAKLARINI NASIL GASP ETTİĞİNİ ANLATMAK İSTİYORUZ:

TAZMİNAT HAKLARININ DA GASP EDİLMESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR:

ON BİNLERCE İŞÇİ HÂLÂ İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA YAŞIYOR VE ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIKLARLA KARŞI KARŞIYALAR: 

DEPREMZEDE İŞÇİLERLE BİRLİKTE HAZIRLADIK:

BÖYLE BİR FELAKET YÜZÜNDEN İŞTEN AYRILMAK ZORUNDA KALMAK TAZMİNAT ALABİLMEK İÇİN GEÇERLİ BİR MAZERET KABUL EDİLMİYOR: Maraş’ta da binlerce işçi depremde evi ya da çalıştığı fabrika yıkıldığı için ve göç etmek zorunda kaldığı için fiilen işten atılmış durumda. İş yasasına göre deprem gibi bir felaket yüzünden evi yıkıldığı ve artık o şehirde barınma imkânı kalmadığı için göç etmek zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı hakkı yok. Yani iş yasalarına göre böyle bir felaket yüzünden işten ayrılmak zorunda kalmak tazminat alabilmek için geçerli bir mazeret kabul edilmiyor. Bu kabul edilemez bir durum. İşte sırf bu yüzden, tıpkı Malatya’da olduğu gibi Maraş’ta da binlerce işçi resmen ya da fiilen işten atılmış durumda ve bu sebeple yıllarca çalışıp hak ettikleri tazminatlarını alamadan, evsiz, barksız ve beş parasız şekilde işten atılmış, işsiz kalmış durumdalar.

GAZİANTEP: Gaziantep’te aylıkları depremin olduğu dönem 5-7 Şubat arasında yatması gerekirken yatmayan ve depremin ilk günlerinde aileleriyle beş parasız sokakta kalan işçiler vardı. Sayalım; Eruslu Fabrikası, Çelikaslan Tekstil, Zafer Tekstil, Burteks, Yalçın Kardeşler Halı, Milat Halı, Stefany Halı, Sanat Ambalaj işçilerin aylıklarını eksik yatırıldı. Başpınar’da pek çok fabrika depremi fırsat bilerek 2023 başında asgari ücrete gelen zammı, asgari ücret üzerinde ücret alan işçilerin aylıklarına yansıtmadı. Burteks fabrikasında, depremin ortasında işçilerin pazar mesaisi farkını düşürmekle meşguldü. Depremin üzerinden henüz bir hafta geçmişken, insanlar çoluk çocuk halen sokakta kalırken patronlar işçilere, ‘Pazartesi gelin işbaşı yapın’ dediler.

O İŞÇİLERİ CANINI 2 BİN LİRAYA SAT MESAJI VERMİŞ OLDU: Sayalım; Şireci, Alka Polyester, Küba Motor, Eruslu, Canan Tekstil, Çelikaslan Tekstil, Zafer Tekstil, Yusuf Halı, Ünal Sentetik… Başpınar’da neredeyse tüm fabrikalar 13 Şubat Pazartesi günü işçileri işe çağırdı. Şireci Tekstil, ‘Çalışmak üzere işyerimize gelen bütün personelimize 2 bin TL deprem yardımı verilecektir. Bu yardım sadece o gün, yani 13 Şubat Pazartesi günü işe gelen ve çalışmaya devam eden arkadaşlara verilecektir. Salı günü başlayanlara değil’ içerikli mesaj atarak aslında işçiler, hasar gören evlerine giremeyip kışın ortasında soğukla boğuşurken o işçileri canını 2 bin liraya sat mesajı vermiş oldu.

TAZMİNATLARINI ALABİLMELERİ İÇİN GEÇERLİ BİR MAZERET SAYILMIYOR: Depremde evi yıkılan ya da hasarlı olduğu için yıkılacak olan on binlerce işçi artık o şehirlerde barınacak bir yerleri olmadığı göç etmek zorunda kaldı. Bu yüzden işlerine gidemediler. Bu şehirlere dönme imkânları yok. İşçiler çalıştıkları fabrikalarda yıllarca emek verip hak ettikleri kıdem tazminatlarını alamıyorlar. Kıdem tazminatlarını talep ettiklerinde patronlar işçileri kendi istekleriyle, imzalarıyla istifa etmeye zorluyorlar. Çünkü İş Kanunu’na göre ne yazık ki, böyle bir felaket yüzünden evi barkı yıkılan, göç etmek zorunda kalan ve bu yüzden artık işe gitmesi mümkün olmayan işçilerin bu durumu tazminatlarını alabilmeleri için geçerli bir mazeret sayılmıyor. Deprem bölgesinde bu durumda olan on binlerce işçinin uğradığı bu haksızlığın bir an önce çözülmesi için derhal bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var.

İKTİDARIN SÖZDE İŞTEN ATMA YASAĞI PATRONLAR İÇİN İŞÇİLERİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ATMA ÖZGÜRLÜĞÜNE DÖNÜŞMÜŞTÜR: Tek adam yönetimi depremden sonra bir kararnameyle üç ay süresince deprem bölgesi için sözde işten yasağı getirmiş, ancak bu yasakta işçilerin tazminatsız işten atılmasına gerekçe yapılan kodlar tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi yine kapsam dışı bırakılmış ve patronlar her zamanki gibi bu boşluğu istismar ederek binlerce işçiyi tazminatsız işten atmıştır. Yani iktidarın sözde işten atma yasağı patronlar için işçileri tazminatsız işten atma özgürlüğüne dönüşmüştür.

YAN YANA OLALIM VE HEP BİRLİKTE HESAP SORALIM: Biz bütün bu düzenleme taleplerinin takipçisi olacağız, bu düzenlemelerin Meclis’te gündem edilmesi için işçilerle birlikte mücadele edeceğiz. Buradan deprem bölgesindeki tüm işçilere seslenmek istiyoruz; bu anlattığımız durumları ve çok daha fazlasını yaşadığınızı biliyoruz, bize ulaşın, gelin, birlik olalım, hayatımızı hiçe sayanlara karşı, haklarımızı gasp eden sermaye düzenine karşı yan yana olalım ve hep birlikte hesap soralım.”

Gündem - 21:41 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster