Parçalı bulutlu

Bilim adamları yanlışlıkla yaşını tersine çevirebilecek bir deniz canlısı keşfettiler

Gündem - 12 Kasım 2024 00:52 A A

Yaşını geri alabilen bir deniz canlısı, bilim insanları tarafından yanlışlıkla keşfedildi.

Norveç’te bulunan Bergen Üniversitesi’nden bilim insanları, laboratuvarlarında yaptıkları çalışmada ilginç bir keşifte bulundu. Bilim insanlarının incelediği bir denizanası türünün yaşını geriye alabildiği ortaya çıktı. Mnemiopsis leidyi ya da taraklı denizanası olarak bilinen bu tür, gençleşebildiği bilinen ikinci denizanası türü oldu.

Kanada'daki St. Lawrence Nehri'nde su altında sürüklenen tarak jölesi

Ölümsüz denizanası olarak adlandırılan Turritopsis dohrnii, bu türlerin en bilinenidir. Bununla birlikte, Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, bu özel kulübün olağanüstü yeteneklere sahip yeni bir üyesini ortaya çıkardı: tarak jölesi olarak da adlandırılan ctenophore Mnemiopsis leidyi. Şimdi, bilim adamları gerçekten kaç tane daha “zaman yolcusu” tür olabileceğini merak ediyorlar.

“Çalışma, erken hayvan gelişimi ve vücut planları konusundaki anlayışımıza meydan okuyor ve yaşam döngüsü plastisitesi ve gençleştirme çalışmaları için yeni yollar açıyor. Bu tuhaf ‘zaman yolculuğu makinesini’ kullanan yeni bir tür bulmuş olmamız, bu kapasitenin hayvan yaşam ağacına ne kadar yayıldığına dair büyüleyici soruları gündeme getiriyor “diyor Bergen Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Joan J. Soto-Angel çalışmayı birlikte yazdı.

Bu çalışmanın kökeninde kasıtsız bir keşif yatmaktadır. Soto-Angel, laboratuvarındaki bir tankta yetişkin bir ktenoforun yerine aniden bir larva ktenoforu ortaya çıktıktan sonra konuyu araştırmaya başladı. Ancak ortaya çıktığı gibi, aynı kişiydi. Soto-Angel ve meslektaşları sonuç olarak, ters gelişimi tetikleyebilecek senaryoyu yeniden üretmeye çalışmaya başladılar ve yetişkin bir ktenoforun aslında aşırı stres yaşadığında larva aşamasına geri dönebileceğini keşfettiler.

Soto-Angel, “Sanki zamanda geriye gidiyormuş gibi tipik bir cydippid larvasına nasıl yavaş yavaş geçtiklerine tanık olmak tek kelimeyle büyüleyiciydi” dedi. “Birkaç hafta boyunca, sadece morfolojik özelliklerini yeniden şekillendirmekle kalmadılar, aynı zamanda bir cydippid larvasına özgü tamamen farklı bir beslenme davranışına da sahip oldular.”

Tarak jöleleri eski hayvanlardır – aslında, bazı araştırmalar onların yaklaşık 700 milyon yıl önce ortaya çıkan ilk hayvan olabileceğini öne sürüyor – araştırmacıların tersine gelişimin ilkel bir yetenek olabileceğini öne sürmelerine yol açıyor.

Bergen Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve aynı zamanda çalışmayı yazan Paul Burkhardt, “Bu bizim için çok heyecan verici bir zaman” dedi. “Bu büyüleyici bulgu, birçok önemli keşif için kapıyı açacak. Tersine gelişimi yönlendiren moleküler mekanizmayı ve bu süreçte hayvanın sinir ağına ne olduğunu ortaya çıkarmak ilginç olacak.”

İki araştırmacı, yaşam döngüsü plastisitesinin – bir organizmanın belirli çevresel uyaranları yaşadığında biyolojisinin yönlerini değiştirme yeteneği – açıklamaya göre, hayvanlar arasında bilim adamlarının fark ettiğinden daha fazla mevcut olabileceğini öne sürüyorlar. İnsanlara gelince, ne yazık ki, dünyadaki tüm kremler ve ürünler henüz bu kadar kıskanılacak yaşlanma karşıtı sonuçlar elde etmedi. Bununla birlikte, gelişim biyolojisi ve yaşlanma ile ilgili gelecekteki araştırmalar, hayvanlar aleminde ilham almak için yeni bir örneğe sahiptir.

Gündem - 00:52 A A
BENZER HABERLER
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster