“BAZI KURBAN PAZARLARINDA ŞAP HASTALIĞINA RASTLANDI. VETERİNER HEKİM ONAYLI HAYVAN ALINMALI”
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, “Ne yazık ki bazı kurban pazarlarında şap hastalığına rastlandığına dair artık bilgiler kesinleşti. Şu anda Bursa’da iki tane hayvan pazarı iki kurban pazarı kapatıldı… İnsanlar için çok riskli değil ama çok riskli olan başka hastalıklar var. Bu nedenle ben mutlaka veteriner hekim onaylı hayvanları satın almalarını tekrar tekrar öneriyorum” dedi. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinin durumu kontrol altına aldığını ifade etti.
28 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarları hareketlenirken, Bursa’daki kurban pazarlarından şap vakaları yaşandığı ortaya çıktı. Mart ayında hayvanlarda şap vakalarının ortaya çıkmasının ardından koruyucu tedbirler alındığını söyleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, bu tarihten itibaren hayvan hareketlerinin kısıtlandığını ve 14 buçuk milyon civarında aşı yapıldığını söyledi. Veteriner hekim imzası olmadan ve aşısı bulunmayan hayvanların hareketine izin verilmemesine rağmen şap hastalığına dair bulguların ortaya çıktığını söyleyen Baysal, “Fakat ne yazık ki bazı kurban pazarlarında şap hastalığına rastlandığına dair artık bilgiler kesinleşti. Şu anda Bursa’da iki tane hayvan pazarı iki kurban pazarı kapatıldı” dedi.
“BAYRAMA SADECE DİNİ YÖNDEN DEĞİL, BİLİMSEL YÖNDEN DE BAKILMALI”
Şapın ortaya çıktığı mart ayından itibaren Bursa’da aşılamaların tamamen bittiğini ve sürecin iyi ilerlediğini söyleyen Baysal, şunları söyledi:
“İki farklı aşılama yapıldı. Bir normal şap hastalığına karşı rutin aşılamalar bir de SAP-2 virüsüne karşı yapıldı. Bursa’da da bu aşılamalar bitmişti tamamen SAP-2 virüsüne karşı. Sanıyorum izin verilen hayvan hareketleri nedeniyle Bursa’da şimdi şapı görüyoruz. Burada tabi şunu vurgulamam gerekiyor aslında bu Kurban Bayramı’na özel. Tabii ki kurban dini vecibe ve inanan herkes bu görevini yerine getirmek istiyor fakat bu Kurban Bayramı’nda şap hastalığı hala ülkedeyken hayvan hareketlerine izin verilmemesi, yetiştiricilerin eğer varsa bir zararlarının karşılanması bu sürecin bu şekilde geçirilmesi gerekliydi aslında bilimsel olarak. Tabi kurban komisyonları Türkiye’de ne yazık ki meslek odalarının içine dahil edildiği bir süreç değil. Biz bunu da defalarca dile getirdik. Belki de sadece dini yönden bakılmasaydı Kurban Bayramı’na, bilimsel bir yönü olduğu, sağlıkla ilgili yönü olduğu da düşünülseydi belki bu süreci burada böyle yaşamayabilirdik. Hayvan hareketlerine izin verilmeyebilirdi. Şimdi yetiştiriciler böyle de zor durumda kaldılar. Tabi halk da zor durumda kaldı.”
SATIN ALINACAK KURBANLARDA VETERİNE HEKİM ONAYI GEREKLİ
“RİSKİ MİNİMUMA İNDİRMEK İÇİN ETLER 70 DERECENİN ÜZERİNDE PİŞİRİLMELİ”
-
Bakan Yerlikaya: Yetkisiz çakar kullanan sürücülere ceza!
-
İnternetten alışverişi etkileyecek karar!
-
Türkiye’nin en ünlü tekstil devi kapandı!
-
Sağlık Bakanlığı’na ait helikopter hastaneye çarptı!
-
Özgür Özel’den Özlem Gürses kararına sert tepki!
-
Avcılar’da 3.0 büyüklüğünde deprem