Kapalı

ARTVİN ARHAVİ SAKİNLERİ VE ÇEVRECİLER, HES VE TAŞ OCAĞI PROJELERİNİ ÇİFTEKÖPRÜ’DE PROTESTO ETTİ

Yurt - 24 Eylül 2023 14:48 A A

Artvin’in Arhavi köylerinin sakinleri ile çevre örgütleri, Çifteköprü’de biraraya gelerek HES ve taş ocağı projelerini protesto etti. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “’Can suyundan çıkıyor can çekişme suyu haline geliyor’, can çekişme suyuna. Ve bunu görüp de buna müdahale etmeyenin ya kanında bozukluk vardır ya da memleketle, vatan sevgisiyle ilgili sorunu vardır” dedi. Çamlıca Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Semra Bulum ise “Arhavi’de yapılan HES’lerin ve taş ocaklarının bölgeye verdiği zarar zaman içerisinde acı yüzünü göstermeye başladı. Bölgenin en değerli ağacı olarak bilinen şimşirler tamamen kurudu. Oysa eskiden şimşi ağaçları ile dayanıklı ev eşyaları yapılırdı. Derelerimizde ise kırmızı benekli alabalık yok denecek seviyelerde. Bu bölge halkı yeterince fedakarlık yapmıştır. Artık yeter biz de nefes alalım” diye konuştu.

Artvin’de Arhavi, Başköy, Kilucukkoy ve Çamlıca Mahallesi sakinleri ile Çamlıca Doğa Koruma Platformu; SAKA1-2 Regülatörü ve HES, Çamlıca 1-A Regülatörü HES ve taş ocaklarıyla doğaya verilen zararı ve Durguna Vadisi’nde yapılacak yeni HES projesini protesto etmek için dün Çifteköprü’de toplanarak basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Arhavi Belediye Başkan Vekili Engin Erkan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, eski CHP milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Ortacalar Köyü Muhtarı İlhan Kekeva ,Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, yazar ve yönetmen Funda Özyurt Argun, Arhavi Doğa Derneği, Pilarget Doğa Koruma Platformu, Çamlıca Doğa koruma Platformu, Dikyamaç Köy Derneği, Rize İHD temsilciliği, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu katıldı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, Perko Yapı Limitet ŞKT tarafından HES yapılacak alana doğru “Dağ başını duman aldı” marşıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

“ŞU AN YAŞADIĞIMIZ ŞEY SU SAVAŞLARI”

Çifteköprü’de bir araya gelen konuşmacılardan yazar ve yönetmen Funda Özyürt Argun, “Şu an yaşadığımız her şey su savaşları. Dünyanın yüzde 70’ i su. Yüzde 3’ü içilebilir su, bu yüzde 3’ün yüzde 1’i erişilebilir içilebilir su. Birleşmiş Milletler su krizi raporu bunu onaylıyor. Dünya Bankası 2018’den bu yana yoksulluk kriterlerini değiştirdi. Çok boyutlu yoksulluk endeksinin içinde, içme suyuna erişim mesafesi bir yoksulluk kriteri. Ve biz diyoruz ki bu bölgeyi yoksullaştırma ve kuraklaştırma politikasından uzaklaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ARTIK YETER BİZ DE NEFES ALALIM”

Yurt - 14:48 A A
BENZER HABERLER
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster