12° Parçalı bulutlu

Arktik Okyanusu’, 2027 yılında ilk ‘buzsuz’ gün yaşanacak!

Dünya - 25 Aralık 2024 07:15 A A

İsveç’te yapılan araştırmada buzullarla kaplı Arktik Okyanusu’nun 2027 yılında ilk ‘buzsuz’ gününü yaşayabileceği tahmininde bulunuldu.

Bir Araştırma Arktik Okyanusu'nun Düşündüğümüzden On Yıllar Önce Isınmaya Başladığını Gösteriyor - Bilimoloji

İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden iklim bilimci Celine Heuze ile ABD’nin Colorado Boulder Üniversitesi’nden iklim bilimci Alexandra Jahn, sera gazlarının Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu’nu kapsayan, buzlarla kaplı Arktik Okyanusu’na etkilerini inceledi.

Araştırmada en iyimser senaryolarda bile gelecek 20 yılın “gezegen için dönüm noktası” olacağına işaret edilerek, buzullarla kaplı Arktik Okyanusu’nun 2027’de ilk “buzsuz” gününü yaşayabileceği uyarısı yapıldı.

Çalışmada 11 iklim modeli ile 366 simülasyon kullanan araştırmacılar, olağan dışı sıcak koşulların oluşması halinde tehlikenin daha belirgin hale geleceğinin altını çizerek, sera gazı emisyonlarının acilen azaltılmasının önemini vurguladı.

Kuzey Buz Denizi, izlenmeye başladığından beri ilk kez Ekim'de donmadı

“TEMELDEN DEĞİŞTİRDİĞİMİZİ GÖSTERECEK”

Araştırmacılardan Jahn, çalışmada, “Kuzey Kutbu’ndaki ilk buzsuz gün, işleri dramatik bir şekilde değiştirmeyecek ancak bu, Kuzey Buz Denizi’nin yıl boyunca deniz buzu ve karla kaplı olmasını, sera gazı emisyonları yoluyla temelden değiştirdiğimizi gösterecek” değerlendirmesine bulundu.

Sera gazı emisyonlarındaki azalmanın deniz buzunun korunmasına yardımcı olacağını kaydeden Jahn, karbon emisyonlarındaki kayda değer azalmaların da bu dönüm noktasını geciktirebileceğini ve etkilerini hafifletebileceğini belirtti.

“HAZIRLIKLI OLMAK İSTİYORUZ”

Heuze ise “İlk buzsuz gün, muhtemelen ilk buzsuz aydan daha önce gerçekleşeceği için hazırlıklı olmak istiyoruz. Kuzey Buz Denizi’ndeki deniz buzlarının erimesine yol açabilecek olayları bilmek de önemli” görüşünü paylaştı.

Uydu gözlemlerinin başladığı 1979 yılından bu yana her on yılda yüzde 12’den fazla küçülen Arktik Okyanusu, küresel sıcaklıklar ve deniz ekosistemlerinde kritik rol oynuyor.

Buzlar eridikçe okyanus sularının daha fazla güneş ışığı emdiği, bunun da ısınmayı hızlandırarak Kuzey Kutbu’nu daha hızlı dönüştürebileceği ifade ediliyor.

Albedo etkisi olarak bilinen bu durum nedeniyle Arktik Okyanusu’nun sıcaklığının küresel ortalamalardan 4 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Kaynak:Nature Communications magazine

Dünya - 07:15 A A
BENZER HABERLER
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster