“Güzel Günler Göreceğiz”, “Hasretinle Yandı Gönlüm” ve “Aldırma Gönül” gibi şarkılarıyla sevenlerinin gönlünde taht kuran usta sanatçı Edip Akbayram, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Akbayram için Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konsere Salonu’nda veda töreni düzenleniyor.
Türk müziğinin usta ismi Edip Akbayram, tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayatını kaybetti. Akbayram, yataktan düşme sonucu iç kanama şüphesiyle yaklaşık iki aydır hastanede tedavi görüyordu.
Akbayram için Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda veda töreni düzenleniyor.
Törene, müzisyenin ailesinin yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zülfü Livaneli, MESAM Başkanı Recep Ergül, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, müzisyenler Sadık Gürbüz, Suavi, Ferhat Göçer, Kubat, tiyatro sanatçı Orhan Aydın ve ressam Bedri Baykam’ın da aralarında bulunduğu sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Kürsüye çıkan Zülfü Livaneli, şu ifadeleri kullandı:
“Çok hüzünlü bir törendeyiz, inanamıyoruz… Yıllardır Türkiye’ye katkısı olan, ülkenin harcına mayasına karışmış bir insanın kaybını kolay kolay kabul edemiyoruz. Ve ona olan saygımızı, sevgimizi bir kez daha göstermek üzere onu uğurlamak için buraya geldik. Edip Akbayram’ı çeşitli yönleriyle anlatmak mümkün.
Bir kere adı gibi insandı. Edip, “Edepli, terbiyeli, güzel söz söyleyen” demektir. Hakkikaten adına yakışır bir insan olduğunu hepimiz biliyoruz. Böyle insanlar, namuslu yaşadılar ve namuslu gidiyorlar…
Hiçbir lekesi olmadı, gölge düşmedi ona… Polislerin lincine uğradı, TRT yasaklamaları, bir takım kötü yayınlar, hakaretler… İnsan bunu düşünüyor bu ülkemizde bu kadar ne oluyor böyle. Milyonlarca güzel insana rağmen bir de karanlık var. Bu karanlık yıllardan beri devam eder gelir? Niye bu ülke kendi evladına, sanatçısına TRT’sini, radyosunu, televizyonunu yasaklar? Bu ülkenin polisi türkülerini dinleyip coşacağı sanatçıları döver, linç eder? Niye Sivas’ta bu kadar canımız yakılır?
Edip hayatının her günü mücadele etti. Her gün yüreğindeki dürüst tavrı, hem sanatıyla hem yaşamıyla hem de sözünü hiç esirgemeden söyledi. Bunun sonu ne olur diye düşünmedi. Belki ailesine çok büyük servetler bırakmadı. Halkın sanatçıları zaten bırakamaz. Ama halkın gönlünde öyle bir sevgi bıraktı ki bu sevgi de hiçbir hazineyle ölçülemez…”
“HER NESLE YAŞADIĞI ÖMÜR BOYUNCA ÖRNEK OLMUŞTUR”
Akbayram’ın örnek bir sanatçı olduğunu söyleyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Hayatın gerçeği, bizim sözümüzün ve gücümüzün yeteceği bir şey değil. Ama Edip Akbayram’ın sözleri bizim hala dilimizde, kulağımızda, dimağımızda ve sözlerimizden hiçbir zaman eksik olmayacak. Bence tabii sanatçı kimliği olan insanlarımız var ama sanatçı artı ötesi insanlar vardır. Duygularıyla tavırlarıyla duruşlarıyla bizi de o yönleriyle çok etkilerler. Edip Akbayram da öyle bir sanatçımızdı. Hem toplumsal olaylara duyarlılığı, sözünü esirgemeyen duruşunu göstermekten geri durmayan güçlü karakteriyle her nesle yaşadığı ömür boyunca örnek olmuştur. Açıkçası ben de kendisini öyle hissederek büyüdüm, tanıdım. Değerli bir büyüğümüzdü, aynı zamanda ağabeyimizdi. Elbette ürettikleriyle, tavırlarıyla, sözleriyle, şarkılarıyla her zaman yaşayacak, ismi de yaşayacak. O bizim sorumluluğumuz. Mekanı cennet olsun, ruhu şad olsun. Allah rahmet etsin. Başımız sağ olsun.”
Törenin ardından Akbayram’ın cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
EDİP AKBAYRAM KİMDİR?
Usta sanatçı, 29 Aralık 1950 tarihinde Gaziantep’te dünyaya geldi. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalanan Akbayram, çocukluğunu hastalığın pençesinde geçirdi. Ancak müziğe olan tutkusu da o yıllarda başladı.
Müzik kariyerine Gaziantep’te başlayan ve bir süre orada devam eden Akbayram’ın ikinci durağı ve sahneye çıktığı şehir ise Adana oldu.
Akbayram, 1968 yılında liseyi bitirmesinin ardından İstanbul’a giderek, doktor olma hayali için sınavlara girdi ve diş hekimliği bölümünü kazandı.
Diş hekimliği bölümü ile müzik arasında seçim yapmak zorunda kalan Akbayram, müziği seçerek 1971 yılında Altın Mikrofon Yarışması’na katıldı. Usta sanatçı, yarışmada, Aşık Veysel’in şiirinden esinlenerek hayata geçirdiği ilk bestesi olan “Kükredi Çimenler” ile birinci oldu.
Dostlar Orkestrası’nı 1974 yılında kuran Akbayram, Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu.
“Kara Kuzu”, “Deniz Üstü Köpürür” ve “Garip” adlı eserleri hafızalara kazınan, “Aldırma Gönül” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” adlı parçalarıyla satış rekorları kıran usta sanatçı, geniş bir hayran kitlesi kazandı.
Aldığı ödüllerin arasına Altın Plak’ı da yazdıran sanatçının 250’ye yakın ödülü bulunuyor.