Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Nâzım Hikmet Sempozyumu, şairin ölümünün 60’ıncı yılında İstanbul’da yapıldı. İlki 2002 yılında, şairin 100’üncü doğum yılı nedeniyle yapılan sempozyum, 3- 4 Haziran Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlendi. Toplamda 36 bildiri, sempozyum katılımcıları tarafından paylaşıldı.
Sempozyumun açılışını Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ve Svetlana Uturgauri yaptı. Uturgauri adına açılış konuşma metnini Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Arslan okudu. Uturgauri, topluluğu selamlayan mesajında; “O geçen yüzyılın sanatsal çerçevesinde temel taşlara olan Fransız Louis Aragon, Şilili Pablo Neruda, Kübalı Nicolas Guillen, İspanyol Federico Garcia Lorca, Çek Vitezslav, Nezval ve Alman Bertolt Brecht gibi şair-yenilikçilerin oluşturduğu yıldız topluluğunun bir parçasıdır” sözleriyle Nâzım’a atıf yaptı.
“BİLİNMEYEN YÖNLERİYLE BASINDA NÂZIM” SERGİSİ AÇILDI
Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Hülya Arslan, Zeynep Altıok Akatlı, Altan Gördüm, Taner Barlas, Başkan Vekili Özcan Arca ve Genel Sekreter Turgay Fişekçi, sempozyumda farklı başlıklardaki oturumlara başkanlık yaptı. Ayrıca sempozyum kapsamında, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Deniz Dalkılıç ile Duygu Yenice’nin tasarım düzenlemesiyle hazırlanan “Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” sergisi açıldı. Sergiye sempozyum katılımcıları yanı sıra Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu ve sanatseverler de katıldı. Sempozyum bildiri kitabının gelecek aylarda basımı yapılarak Nâzım Hikmet okurlarına sunulması planlanıyor.
MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI FOTOĞRAF YARIŞMASI SONUÇLARI BELLİ OLDU
Ayrıca Nâzım Hikmet Vakfı’nın Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) ile iş birliğinde düzenlediği Memleketimden İnsan Manzaraları Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları da belli oldu. Birincilik ödülüne Mustafa Mesut Işık (Bursa), ikinciliğe Duygu Çeltikli (Kırklareli), üçüncülüğe Kenan Demir (İstanbul) layık görüldü.
Abdullah Agâh Öncül (İstanbul), Emrullah Akgün (Hakkari) ve Onur Altunsaray’a (İzmir) ise mansiyon verildi.
Ayrıca, Alper Gülersönmez, Ayhan Maraşlı, Aylin Turnator, Cengizhan Türkoğlu, Elif Yılmaz, Erdal Türkoğlu, Esengül Alıcı, Hakan Aydın, İsmail İkiz, Meriç Aktar, Murat İbranoğlu, Özensel Akarsu, Özkan Bilgin, Serra Kemmer ve Ufuk Turpcan’ın fotoğraf serileri de sergilenmeye değer bulundu.