ÖRSAN ÖYMEN: ÜÇÜNCÜ BİR YOL AÇMAMIZ GEREKİYOR.

Gündem - 15 Eylül 2023 19:08

Prof. Dr. Örsan K. Öymen, “Ne yazık ki partimiz mevcut genel merkez yönetiminin temsil ettiği statükocularla, sahte değişimciler arasında sıkışıp kalmıştır. Bir kısır döngü söz konusudur. CHP, çıkmaz sokağın içerisindedir. O nedenle bizim mutlaka bir üçüncü bir yol açmamız gerekiyor. Bir başka yol açmamız gerekiyor. Bu yol, Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur. Bu yol, Atatürk’ün aydınlanma devrimlerinin yoludur. Bu yol, Altı Ok yoludur. Bu yol, sosyal demokrasi ve demokratik solculuğun yoludur. Bu yolu açmak için 38. Olağan Kurultay’da CHP Genel Başkan aday adayı olmaya karar verdim” dedi.

Eski CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Prof. Dr. Örsan K. Öymen, bugün saat 16.00’da CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla Genel Başkanlığa aday olma kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Genel Merkez girişinde karşıladığı Öymen’e, toplantının yapıldığı ikinci kattaki salona kadar eşlik etti. Ayrıca Öymen’in basın toplantısı, CHP’nin kurumsal X(Twitter) hesabından da yayınlandı.

Öymen, şöyle konuştu:

“Buraya Anıtkabir’den geldik. Biraz önce CHP’nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret ettik. Oradan da buraya geldik. Haziran ayında ‘CHP İlke ve Demokrasi Hareketi’ adlı bir hareketi kurduk. Temel amacımız parti içi demokrasinin sağlanması ve partinin kurumsal kimliğine, ilkelerine, ideolojisine sahip çıkılması. Bu çerçevede 24 Haziran’da bir bildiri yayınladık. Seçimlerden sonra seçim analizini de içeren bir bildiriydi. Daha sonra sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na açık bir mektup yazdık. Onu da 4 Ağustos’ta medyayla paylaştık. Aynı basın toplantısında bu hareketin içinden bir genel başkan aday adayı çıkartacağımızı da açıklamıştık. CHP’deki kongre ve kurultay sürecini bu yıl yapılan seçimlerle birlikte ele almak gerekiyor. Seçimlerden sonraya denk geldi malum. Burada birkaç tespiti öncelikle ortaya koymak isterim.

“CHP’NİN OYU YÜZDE 22-26 BANDI ARASINDA BİR YERE TAKILMIŞTIR”

Birincisi mevcut yönetimin ve genel başkanımızın liderliğinde 13 yılda girilen seçimlerin tamamı kaybedilmiştir. 13 yılda 12 seçim kaybedilmiştir. 5 Milletvekilliği Seçimi, 3 Cumhurbaşkanlığı Seçimi, 2 referandum ve 2 belediye seçimi. Belediye seçimlerinde birisinde İstanbul, Ankara, Adana, Antalya gibi şehirlerin kazanılması göreceli olarak başarıdır. Türkiye çapında kaybedilmiş bir seçimdir. CHP’nin oyu yüzde 22-26 bandı arasında bir yere takılmıştır. Partimiz, oylarını uzun yıllardır artıramamıştır. Bu daha önceki dönemi de kapsıyor. Deniz Baykal’ın döneminde de hatta barajın altında kaldığı dönemler de oldu. 12 Eylül’den sonra partimiz yeniden açıldıktan sonra ne yazık ki bu oy oranının arasına sıkışmış durumda. Üçüncü tespit, yüzde 48 alınan oy elbette önemli, değersiz değil. Daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet partilerinin gösterdikleri Cumhurbaşkanı adaylarının aldığı toplam oy ile aynı. Daha önce muhalefet partilerinin de gösterdikleri adaylar vardı. Onların oylarını topladığın zaman o da yüzde 48 ediyor. Elbette tek adayla girmiş olması önemli bir gelişme. Ne yazık ki mevcut yönetimle bu oy oranında bir artış sağlanamamıştır.

“GENELLİKLE ŞÖYLE BİR ANLAYIŞ VAR. ‘CHP’NİN OYU ZATEN 22-25’TİR. BUNUN ÜZERİNE ÇIKAMAZ’ GİBİ KADERCİ, DETERMİNİST DİYECEĞİMİZ BİR ANLAYIŞ. BUNU KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ”

BENZER HABERLER