Ekonomiyi Bekleyen İki Büyük Tehlike !

Ekonomi - 1 Haziran 2023 12:28

Seçim sürecinin tamamlanmasıyla şimdi tüm gözler ekonomideki gelişmelere çevrildi. ‘Perakende Günleri-2023’te buluşan sektör temsilcileri, ekonomiyi bekleyen en büyük iki tehlikeye dikkat çekti.

Türkiye, seçim sürecini geride bıraktı. Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha cumhurbaşkanı seçildi. Gözler, Erdoğan’ın açıklayacağı kabineye çevrilirken, ekonomide endişe verici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Dolar ve euro Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırarken piyasada kredi sıkıntısı yaşanıyor.

Tüm bu gündemde gerçekleşen ‘Perakende Günleri-2023’te sektörün mevcut durumu ile sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Geçmiş yılların aksine bu yıl seçim ile birlikte kredi musluklarının tamamen kapandığını dile getiren perakende sektörü temsilcileri, bundan sonraki dönemde en önemli riskin iç talebin daralması olacağını dile getirdi.

Toplantıda konuşan ZMD Başkanı Serhan Tınastepe diğer seçim yıllarının aksine bu yıl hep seçim öncesi hem de iki seçim arasında finansal sistemin kredi bacağının kilitlendiğini belirterek, “Bunlar iç talebin daralması riskini yaratacak unsurlar. Bir an önce bu kilitlenmenin doğru adımlarla doğru kararlarla kaldırılması kredi daralmasının önüne geçilmesi birinci önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

Ekonomi gazetesinin aktardığı habere göre; seçim dönemi olmasına rağmen depremin ve makroekonomik bazı belirsizliklerin etkisiyle 2023 yılının ilk yarısının beklentileri karşıladığının altını çizen Tınastepe, “Tüketicilerin özellikle tüketici elektroniği, beyaz eşya, ev ve yaşam kategorilerinde enflasyondan kaçınmak için taleplerini erkene çektiğini gördük. Bu da bu alanlarda işlerin canlılığını sağladı. Bunun dışında çok ciddi bir turizm etkisi görüyoruz. Sadece İstanbul, Antalya ve Muğla gibi şehirlerde değil, Türkiye’nin pek çok şehrinde bunu görmek bizi memnun ediyor. Özellikle turist alışverişinin hazır giyim ve kozmetik alt kategorilerine etkisinin daha fazla olduğunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sıcak para gelmezse enflasyon yüzde 100’leri bulabilir”

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Hüseyin Altaş ise enflasyona dikkat çekti. gelecek dönemde sıcak para bulmanın büyük önem taşıdığını anlatan Altaş, eğer dışarıdan sıcak para bulunmaz ise enflasyonun yeniden yüzde 100’leri bulabileceğini dile getirdi. Altaş paranın bulunması halinde enflasyonun yüzde 15-20’ye kadar düşebileceğini aktardı.

 

KAYNAK: halktv.com.tr

BENZER HABERLER