Çiğdem Toker : Mali disiplin nasıl sağlanacak, görelim

Gündem - 4 Ağustos 2023 08:53

Şimşek’in, bizi değil gün gün, saat saat yoksullaştıran, yaşam kalitemizi düşüren bu ekonomik buhrana, bir başka iktidar yol açmış anlatımı sürüyor…

Yaz gelince, hayatın olağan akışı gereği ucuzlaması beklenen sebze meyve fiyatlarının delirdiği bir ortamda, ekonomi ve maliyeyi yöneten bakan, temmuz enflasyonundan söz ederken “uyum” kelimesini kullanabiliyor.

Haksızlık etmeyeyim, tabii ki büsbütün bağlamsız değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya mesajında “uyum” derken “piyasa beklentileri ile” uyumlu bir sonuçtan söz ediyor. (Daha önemli ne var öyle değil mi.)

Cümlesi tam olarak şöyle:

“Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon temmuzda yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti.”

Galiba bu steril ve teknik lisanı, gündelik konuşma diline dönüştürsek iyi olacak:

“Mali tedbirler”i yeni vergi zamları, vergi artışları, “döviz kuru gelişmeleri”ni de TL’nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı olarak anlayabiliriz. Yani Bakan Şimşek, temmuzda yıllık yüzde 47,8 olarak açıklanan enflasyonun, bizzat planlayıcısı olduğu vergi artışları ile değer kaybeden TL ve maaş artışlarının doğal sonucu olduğunu anlatmak istiyor. Daha doğrusu,

Çiğdem Toker’in yazısının devamı

BENZER HABERLER