” BU KADAR DÜZEYSİZLİK CUMHURİYET TARİHİNDE HİÇBİR ZAMAN OLMADI”

Gündem - 24 Mayıs 2023 09:12

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk yayınında; “Devletin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan bir kişi nasıl sahtekarlık yapabilir. Allah’a sığınıyorum dedim ya. Bu kadar iftira, bu kadar nankörlük, bu kadar düzeysizlik Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman olmadı. Keşke karşıma gelse de ‘Yemin et’ desem, ‘Allah’a inanıyorsan yemin et’ derdim. Sen nasıl ve hangi yüzle bu videoları çıkıp seçim meydanlarında gösteriyorsun ve bunların doğru olduğunu söylüyorsun” dedi. Kılıçdaroğlu, “Kandil’in anahtarı senin cebinde, telefonlar senin cebinde. Beni niye suçluyorsun, beni suçluyorsan karşıma çıkacaksın, erkek gibi çıkacaksın karşıma. Kendini erkek olarak görüyorsan, erkek olarak çıkacaksın karşıma. Ben de çıkacağım, hesaplaşacağız. Önüme koyacaksın videoları, ses kasetlerini. Nedir bu rezalet yahu? Biz bunu hiç düşünmedik? Çünkü Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişinin bu kadar alçalacağını hiç düşünmedik” diye konuştu.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk’te gazeteciler Serap Belet, Kürşad Oğuz ve Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ ile en son ne konuştunuz? Yarın saat 11.00’de bir açıklama yapacaksınız. Bu açıklama destek açıklaması mı olacak?

Yorum yapmak istemem. Elbette ki doğal olarak partilerle bir araya geliyoruz. Onların ve bizim beklentilerimiz var. Ortaklaştığımız konu, Türkiye’nin bugün içinde bulduğu durum ve Türkiye’nin bu durumdan çıkması lazım.

Temel konular ne? Aranızda müzakere konusu olan. Göçmenler ve terör mü?

Sığınmacılar var, terör var. Anayasa var. Anayasa’nın ilk 4 maddesi var. Anayasa’nın 66’ncı maddesi ve yolsuzluklar var. Bütün bunların hepsi bir şekliyle konuşuluyor tabii.

“TRAFİK SONUÇLANMADI”

Siz Ümit Bey’e cevap verme konusunda Millet İttifakı içerisinde Cumhurbaşkanı adayı olarak tek yetkili misiniz?

Daha henüz görüşme trafiği sonuçlanmadı. Dolayısıyla benim bu aşamada Millet İttifakı’nın diğer bileşenlerine şu konularda uzlaştık diyebileceğim bir tablo yarın çıkacak ortaya. O zaman doğal olarak bilgilendireceğiz. İttifakın genel başkanlarını da bilgilendireceğim. Aynı şekilde ben Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlarını da doğal olarak bilgilendireceğim. Zaten kamuoyu bilecek.

Anlaşma, hemen oturduk, imzaladık bir anlaşma değil tabii. Görüşmeler devam ediyor. Ben Ümit Bey ile 3 kez yan yana geldim. Hatay’a gittim ve döndükten sonra tekrar bir araya geldik. Tamamen ülke çıkarları üzerine bir mutabakat sağlamaya dönük bir çalışma var. Onlar da biz de gidişten rahatsızız ve dolayısıyla düzelmesini istiyoruz.

Anlaşma olursa bir metin üzerinde, imzalanacak mı metin?

Olduğu zaman zaten kamuoyu ile paylaşacağız. En büyük anlaşma sözdür.

“OYLAR KİŞİYE GİTMEZ”

Sinan Oğan’ın destek kararı ikinci tur sonucunu değiştirecek bir destek midir? Nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz Sinan Oğan’a oy veren seçmeni?

Oylar kişiye gitmez, bunun altını bir sefer özenle çizmemiz lazım. Oylar bir idealizme gider. Sizin idealiniz, hedefiniz ne? O hedefe gider. Çünkü beklenti kişiye özgü değil, nelerin nasıl yapılacağına dönük. Benim arzu ettiğim nedir, eğer bu ifade ediliyorsa, bu bir taahhüt olarak topluma yansıyorsa, ben ona desteğimi sürdürürüm. Ama bunu ifade eden kişi yarın bundan vazgeçip de başka bir yerde konumlanıyorsa, bütün taban oraya gidecek anlamında bir şey yok. Çünkü o zaman insanları robot olarak düşünürsünüz. İnsanlar, akılları ile düşünerek karar veriyorlar.

Bugün ‘Yapacağım’ diyorsunuz destek alıyorsunuz, yarın ‘Vazgeçtim, oraya gidiyorum’ diyorsunuz. Çok affedersiniz ama size destek verenler sizin köleleriniz değil ki. Onlar bu ülkenin özgür bireyleri. Onlara neleri taahhüt ettiniz? Anayasa’nın ilk 4 maddesini değiştirecek kişilerin safında yer almayacağım’ dediniz. ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için bu ilk 4 madde çok önemli, bu 4 maddenin yanında duracağım. Anayasa’nın 66’ncı maddesini değiştirmeyeceğim’ dediniz. Şimdi değiştireceğim diyenin safında yer alıyorsunuz.

“180 DERECELİK GÖRÜŞ AÇISI DEĞİŞTİ”

Sayın Oğan’ın kararına şaşırdınız mı?

Sayın Oğan Cumhur İttifakı’nı destekleme yönünde karar aldı, yorum yapmak istemem. Ama siyaseten bir kişi durduğu yeri bilmeli. Bu her şeyden önce ahlaki bir şeydir. Siz cumhurbaşkanı adayı olduğunuz zaman topluma neleri vaat ettiniz, şimdi o vaatlerden hangi gerekçe ile vazgeçtiniz? Bir partinin genel başkanı olarak değil, sade bir vatandaş olarak ben bunu bilmek isterim. Hele hele, oy veren bir vatandaş olarak. ‘Arkadaş biz sana oy verdik, ne oldu da nerelerde neler yapıldı da 180 derecelik bir görüş açısı değişti?’

Dünkü tweetinizde ‘Sahte muhalifle manipüle ederken’ derken neyi kastediyorsunuz?

Şu cümle doğru, dün sahte maskeler düştü. Bu kadar açık. Halka farklı görünüp, sarayda farklı görünen kişi iki maske takamaz. Taktığı maske düşerse mesele biter.

Muharrem İnce’nin de size destek vereceği konusunda bir iddia ortaya atıldı. İnce ‘Öyle bir şey yok’ dedi. Onunla bir görüşmeniz oldu mu?

Sayın İnce ile görüştüm, bir rahatsızlık geçirdiğinde. Yanlış hatırlamıyorsam dün veya evvelsi gün aradım kendisini. Geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Muharrem Bey farklı bir kişi değil ki, yıllar yılı bu partiye emek vermiş, bu partide binlerce kişiye yol arkadaşlığı yapmış, efendim grup başkanvekilliği, milletvekilliği, il başkanlığı yapmış. Hatta şunu söyleyebilirim, partideki üyeliği benden çok eski olan bir arkadaşımızdır. Kendisine her zaman, her yerde saygı duymak da benim görevimdir.

BENZER HABERLER