“BİZ İSTANBUL ARKEOLOJİSİNE HİZMET ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Gündem - 6 Temmuz 2023 20:41

İstanbul Saraçhane’de devam eden Polieuktos kazısında yerin 2 metre altından çıkarılan 1500 yıllık 4 tarihi eserle ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat “Bu kazıların devamlılığı ve bize ulaştıracağı sürprizleri bilemiyoruz ki Pan Heykeli biliyorsunuz İstanbul’da bulunmuş ilk ve tek Pan heykeliydi. Burası arkeoloji müzelerinin denetiminde ve eş güdümünde yürütülen bir kazı çalışması. Biz İBB mirası olarak buradaki bütün operasyonu yaptıktan sonra buluntuları anında arkeoloji müzelerini buradaki komisyona ve arkadaşlarımızın gözetiminde hemen depoya kaldırıp konservasyonlarını yapıp sonra arkeoloji müzesinin korumasına ve muhafazasına teslim ediyoruz” dedi.

İstanbul Saraçhane’de devam eden Polieuktos kazısında yerin 2 metre altından çıkarılan 1500 yıllık 4 tarihi eserle ilgili İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat bir açıklama yaptı. İstanbul arkeolojisine hizmet ettiklerini belirten Polat şunları söyledi:

NE YAZIK Kİ KENT İÇİNDE KÖTÜ KULLANIMLARIN HER TÜRLÜ KRİMİNAL KULLANIMLARINI HATTA BİR ÇEŞİT KÖTÜ BİR TUVALET ORTAMINA BİLE DÖNÜŞEN BİR ALANDAYIZ

BİZİ HEYECANLANDIRAN NASIL TARİH FIŞKIRDIĞINI İNSANLARA GÖSTEREREK KENTİN TARİHSEL KİMLİĞİNİ HEM DÜNYAYA HEM DE İSTANBULLULARA HATIRLATMAK

ÇOK KÖTÜ DERSLERDEN GEÇMİŞ BİR ŞEHİR DİYELİM İSTANBUL

POLİEUKTOS KİLİSESİ SINIRININ DIŞINA GEÇİP ARTIK ROMA SARAYI OLARAK ADLANDIRDIĞIMIZ BÖLÜME DOĞRU GEÇİYORUZ

TOPRAĞIN ALTINDA DAHA NİCE KÜLTÜR VARLIĞI, TARİHİ ESERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ BİZİM İÇİN HEYECAN VERİCİ BİR ALAN

BİZİM İÇİN EŞSİZ BİR BULUŞ

30 METRELERİ AŞAN BİR KÜTLE

BİZ İSTANBUL ARKEOLOJİSİ’NE HİZMET ETMEYE DEVAM EDİYORUZ: Solda bulunan eser bir beşinci yüzyıl Bizans yani geç Roma ve Bizans dönemini refere ediyor. Bütün bu bilgiler bize burada bir dönem yani tam bin beş yüz yıl önce Justinyanus dönemine hemen girilirken Ayasofya yapılmadan hemen önceki bir tarihte büyük bir kent merkezini hatırlatıyor. Şöyle bir gözünüzle canlandırmanızı isterim. Bu gördüğünüz topoğrafya şişmesi gördüğünüz gibi dolgu toprak. Yani İstanbul bu kadar yükselmiş bir toprağa sahip. Bu İstanbul’un akslarının rotalarının merkezlerini gösteriyor. Thedosus formundan gelen ana kol burada az ileride Kıztaşı dediğimiz Bizans formuna ulaşıyor. Yani aslında eski dönemin biz kent merkezlerinden bir tanesini açıyoruz. Bu sadece bir yapı değil bir şehir merkezini açmış oluyoruz. Bizim için sürpriz olacak şey bir geç dönemde yapılmış sonra da Anika Julian tarafından kullanıldığını düşündüğümüz bir orta Bizans erken Bizans Dönemi Sarayı’nın bütün altyapılarına ve kazı alanlarına ulaşmak. Çünkü altmışlı yıllardaki kazı da orası kazılmamıştı biz oralara şu an yeni giriyoruz. Bu buluntular da daha önce kazıya konulmamış alandan geliyordu. Şu an şunu söyleyebilirim. O alana doğru sadece üç metre girdik. Yani daha metrelerce gireceğimiz alanda sadece başlangıçta ve yerden de yaklaşık üç metre aşağıya indiğimiz bir seviyedeyiz. Bu kazı alanının büyüklüğüyle beraber bakıldığında muazzam bir buluntularla bir tekrar İstanbul’u bir arkeolojik hazineyi bizi beklediğini söyleyebilirim. Bu kazıların devamlılığı ve bize ulaştıracağı sürprizleri bilemiyoruz ki Pan Heykeli biliyorsunuz İstanbul’da bulunmuş ilk ve tek Pan heykeliydi. Şimdi buradaki eserlerle ilgili söylemek gerekirse burası arkeoloji müzelerinin denetiminde ve eş güdümünde yürütülen bir kazı çalışması. Biz İBB mirası olarak buradaki bütün operasyonu yaptıktan sonra buluntuları anında arkeoloji müzelerini buradaki komisyona ve arkadaşlarımızın gözetiminde hemen depoya kaldırıp konservasyonlarını yapıp sonra arkeoloji müzesinin korumasına ve muhafazasına teslim ediyoruz. Kendileri belki hemen sergilemeyi alacakları programdadır biz İstanbul arkeolojisine hizmet etmeye devam ediyoruz”

BENZER HABERLER