ABD’yi Tam 100 Milyon Dolar Dolandıran Türk…
Onur Aksoy isimli bir Türk, Amerika Birleşik Devletleri’nde akıllara durgunluk veren bir olayla bir süredir gündemde. 39 yaşındaki bu adam, 2013-2022 yılları arasında on binlerce Cisco markalı sahte ürün satarak milyonlarca dolar elde etmekle suçlanıyordu. Geçen yılın haziran ayında ise dolandırıcılık, sahte mal trafiği de dahil birçok suçtan tutuklanmıştı.
Webtekno’nun haberine göre avayla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Aksoy, kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etti.
Aksoy, Çin’den getirdiği ürünleri Cisco’ya aitmiş gibi gösterdi, sahte ürünleri satarak 100 milyon dolardan fazla kazandı.
Bakanlığa göre Miami’de yaşayan Onur Aksoy, 2013 ile 2022 yılları arasında Florida ve New Jersey eyaletlerinde en az 19 şirket kurarken 15 Amazon ve 10 eBay vitrini açtı. Buralar üzerinden de yeni Cisco ürünleri gibi görünen, düşük kaliteli veya hatalı on binlerce ağ donanımı sattı.
Hem ABD hem de Türkiye vatandaşı olan Aksoy, ürünleri Çin’den ithal etti ve bu ekipmanlara korsan Cisco yazılımları yükledi. Sonrasında ise onları Cisco etiketleri ve sticker’ları içeren kutularına koydu. Kullanım kılavuzu gibi dokümanları da gerçekten Cisco’ya aitmiş gibi gösterdi.
Ürünler kötü performans gösteriyor ve bozuluyordu. Hatta Adalet Bakanlığı, ürünlerin kullanıcılara on binlerce dolarlık zarar verdiğinin bile tespit edildiğini ifade etti.
Aksoy, bu sahte ürünlerin satışından 9 yılda 100 milyon dolardan fazla para kazandı. Aksoy’un faaliyetleri, bir süre sonra yetkililerin dikkatini çekti. Hatta ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nın bu kişinin şirketlerine yapılan 180’den fazla sahte ürün teslimatına el koyduğu bile ortaya çıktı. Aksoy ise bu ürünlere ilişkin yetkililere Dave Durden ismi altında sahte belgeler sundu.
Aksoy’a milyonlarca dolar kazandıran sahte ürünler, normal müşterilerin yanı sıra okullar, hastaneler ve ordu gibi resmi kurumlara bile satıldı.
Aksoy’un sahte ürün satışı Cisco’nun da gözünden kaçmadı. Şirket, 2014 ile 2019 arasında Aksoy’a yedi adet mektup gönderdi. Adalet Bakanlığı ise bu mektuplara en az iki kez sahte belgelerle cevap verildiğini belirtti.
Yetkililer ve Cisco avukatlarından gelen baskılara rağmen Aksoy, faaliyetlerini durdurmadı ve sahte ürün satışına devam etti. Tüm bunların ardından Temmuz 2021’de evine baskın yapıldı ve milyonlarca dolarlık 1156 sahte cihaz ele geçirildi. Aksoy, geeçtiğimiz yıl ise tutuklandı.
Suçlamaları kabul eden Aksoy, 48 ile 78 ay hapis cezasıyla karşı karşıya. Bunun yanı sıra 15 milyon dolar ödeme yapması ve müşterilere tazminat ödemesi gerekecek. Aksoy’un mahkemesi 6 Kasım’da gerçekleştirilecek.
-
Doğu Karadeniz’in kıyı kesimindeki iller için kuvvetli sağanak uyarısı
-
Semih Çelik ilk cinayetten sonra kendini ihbar etmiş!
-
Murat Ağırel: Ne yediğimiz belli değil
-
Antep’te bir erkek, ailesini katledip intihar etti
-
İstiklal Caddesi’nde polise bıçaklı saldırı
-
Tekirdağ’da cip, istinat duvarına çarptı…