Fethiye Kalesi’ndeki kazılarda, Bizans dönemine ait şapel ortaya çıktı

Muğla Fethiye Kalesi’ndeki kazılarda ortaya çıkan Bizans dönemine ait şapelin ayağa kaldırılması için çalışmalar sürüyor.
Muğla’daki Fethiye Kalesi kazısında ortaya çıkan şapelin ayağa kaldırılması için çalışma yürütülüyor.
Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın bilimsel sorumluluğunda Kesikkapı Mahallesi’nde bulunan kalenin alt kısmında süren kazıda ortaya çıkan şapelin ayağa kaldırılması için çalışmalar devam ediyor.
Fethiye Körfezi ile ilçe manzarasına sahip kalenin ilerleyen yıllarda turizme kazandırılması hedefleniyor. Prof. Dr. Pektaş, kazı çalışmasında bu yıl kalenin üst kısmı ile alt bölümünde çalışma yapıldığını söyledi.
Kalenin alt kısmındaki çalışmalarda şapel kalıntısıyla karşılaştıklarını dile getiren Pektaş, “Şapelin tarihini henüz netleştirmedik. Önümüzdeki günleri çalışmanın genişlemesiyle daha sağlıklı sonuçlar elde edebileceğiz. Surların dibindeki kazı çalışmalarımız biraz daha yaygınlaştırılacak. Sonrasında da çevre düzenlemesi projesi için çalışma yapmak istiyoruz” dedi.
Pektaş, Fethiye Kalesi’nin üst surlarda Menteşeoğulları ile Osmanlı dönemi kalıntıları ve mekanlarıyla karşılaştıklarını dile getirdi.
Bölgede güncel iki iskeletin de ortaya çıktığını anlatan Pektaş, buluntular üzerinde inceleme yapılacağını, ilk belirlemelere göre bölgede düzenli bir mezarlığın olmadığını aktardı.
“ŞAPEL İÇİN MANZARA OLARAK DA GÜZEL BİR NOKTA SEÇİLMİŞ”
Şapelin iç kısmında ve etrafında Bizans dönemine ait mezarlarla karşılaştıklarını ifade eden Pektaş, şöyle devam etti:
“Şapelin muhteviyatını anlamak için kazılarımızı bölgede genişleteceğiz ve daha sağlıklı sonuçlar elde edeceğiz. Şu anki bulgularımız yapının orta Bizans dönemine ait olduğu yönünde. Kazılar tamamlandığında daha kesin bilgilerle donanmış olacağız.”
Prof. Dr. Pektaş, şapelin Fethiye Körfezi’ne bakan bir konumda bulunduğunu belirterek “Kalenin aşağı surlarının bitişiğine yerleştirilmiş. Şapel için manzara olarak da güzel bir nokta seçilmiş. Küçük ölçekli bir yapı ama önümüzdeki günlerde biraz daha büyük bir yapıyla karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Şapelin kazısını tamamladıktan sonra konservasyonunu yapıp koruma altına alacaklarını anlatan Pektaş, “Şapeli gezilebilir hale getireceğiz. Özellikle hazırlayacak çevre düzenlemesi projesi kapsamında burayı da gezilebilir güzergaha eklemiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Kadir Pektaş, belirlenen alanların restorasyonunun ardından çevre düzenlemesiyle Fethiye’nin iç kısmında manzara ve tarihi dokusuyla turistlere hitap edecek özel bir nokta olacağını vurguladı.
-
Özgür Özel’e jet soruşturma!
-
Siyasi partilerin güncel üye sayıları, AKP 256 bin üye kaybetti, CHP 370 bin yeni üye kazandı
-
CHP’: ‘Yapılan saldırıya sessiz kalmayacağız, geri adım atmayacağız!’
-
Hatimoğulları: Bu operasyonları, kayyım anlayışının bir devamı olarak görüyoruz
-
Fethiye Kalesi’ndeki kazılarda, Bizans dönemine ait şapel ortaya çıktı
-
Başakşehir’de Vinç, park halindeki araçları ezdi!