12° Açık

İstanbul’da Riskli Binalar Acil Olarak Dönüştürülmeli

Gündem - 18 Haziran 2023 11:45 A A

İstanbul Deprem Bilim Üst Kurulu 15-16 Haziran tarihlerinde İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü’nde toplandı.

Kahramanmaraş Depremi sonrası Ekrem İmamoğlu’nun çağrısı üzerine oluşturulan kurul üçüncü toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deprem çalışmalarını değerlendirdi.

Bilim Kurulu üyeleri ve İBB bürokratlarının katılımıyla yapılan toplantıya Ekrem İmamoğlu’da bir başarı mesajı göndererek, “Üst Kurul tarafından yapılan değerlendirmeleri en ince ayrıntısına kadar dikkate almaya devam edeceğiz ve ne pahasına olursa olsun İstanbul için deprem korkulu bir rüya olmaktan çıkacak“ dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce açılışta İBB’nin çalışmalarını özetledi. Prof. Naci Görür de genel bir yaklaşım çerçevesi çizdi. 2 gün boyunca Kurul’un değerlendirdiği çalışmalar arasında şu başlıklar öne çıktı:

Deprem Lojistik Planı: Prof. Dr. Bahar Yetiş (Bilkent Üniversitesi) tarafından yönlendirilen planda olası bir depremde tahliye ve erişim ulaşım hatlarının emniyete alınması, çadır ve toplanma alanları, sağlık hizmetleri akışının sağlanması, kritik altyapı ve barajların güçlendirilmesi gibi konular yer alıyor.

Kentsel Dönüşüm Belgesi Prof. Himmet Yetiş tarafından yürütülen çalışmaya dayanarak hazırlanan belge, İstanbul’da dönüşümü öncelikli olarak yapılacak 142 alan tespit etti.

Ekonomik Risk Belgesi: Prof. Dr. Kamil Yılmaz (Koç Üniversitesi) koordinasyonunda yürütülen çalışma İstanbul’da başta konut, işyerleri yanında sanayi tesislerine yönelik bir mali risk tespitini yapmayı amaçlıyor.

Kamu ve Özel Hastanelerin Risk Analizi: Prof. Dr. Ejder Yıldırım koordinasyonunda sağlık alanındaki uzmanlar kapatılması gündemde olan hastaneleri dikkate  alan bir raporun değerlendirmesini yaptılar.

İstanbul’u Seyrekleştirme Raporu: Prof. Dr. H. Tarık Şengül koordinasyonunda hazırlanan ve Deprem Bölgesi’nin kalkınmasına da katkı yapacak, Bütünleşik Anadolu Kentleri Atılım Koridoru Projesi Üst Kurula sunuldu. Proje Anadolu’da kalkan görevi de yapacak bir Kalkınma Planı niteliği taşıyor.

İstanbul Üst Ölçek Plan Çalışması. İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün Depreme Duyarlı Makro Form ve Kentsel Gelişme Çalışmasını tanıttı. Prof.Dr. Fatma Ünsal (Mimar Sinan Üniversitesi) Prof. Dr. İclal Dinçer (Yıldız Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Zeynep Enlil (Yıldız Teknik) konuya yönelik görüş bildirdiler.

Depreme Karşı Semt ve Mahalle Örgütlenmesi: Prof. Dr. Biray Kollu (Boğaziçi Üniversitesi) Deprem çalışmalarının semt ve mahalle düzeyinde topluma yayılması ve eğitim faaliyetlerinin durumunu gözden geçiren bir değerlendirmeyi koordine etti.

Kurul toplantısının kapanışında Bilim Üst Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Tarık Şengül, bütün çalışma gruplarının raporlarının kısa sürede Ekrem İmamoğlu’na iletileceğini ve bazı alanlarda yeni çalışmaların da başlatılacağı bilgisini verdi.

Ekrem İmamoğlu’nun raporu değerlendirdikten sonra İBB’nin ilgili birimleriyle bir araya geleceği bilgisine de ulaşıldı. Geçen hafta Ekrem İmamoğlu’nun direktifi doğrultusunda bir önceki toplantıda bilim kurulu önerisi olarak da sunulan afetten sorumlu bir Daire Başkanlığı kuruluşu gerçekleştirilmişti. İmamoğlu’nun konuyla yakından ilgilendiği ve Afet Daire Başkanlığı’nın mevcut AKOM yapılanmasından daha geniş yetkilere sahip olacağı belirtildi.

***

Kentte 207 bin riskli bina var

İBB, afetle mücadelede İstanbul’un geleceğine yön verecek, bilimsel veriye dayalı, bütünlüklü “Kentsel Dönüşüm Stratejisi” yürütmek amacıyla bir başka toplantı da daha gerçekleştirdi.

Değerlendirme çalışmasının İstanbul’da Ocak 2023 itibariyle toplam 142 riskli alanda, 207 bin riskli yapıyı işaret ettiğine vurgu yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce şunları söyledi: “Söz konusu riskli binaların yüzde 30’unun yapım yılı 2000 ve sonrası. 99 depremi sonrası değişen yönetmeliklere göre yapılmış olmalarına karşın sorunlu görünüyorlar. İlçelere göre dağılımı ise yüzde 40’ının Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de olmak üzere batı koridorunda yer alıyor.”

Gündem - 11:45 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster