19° Parçalı bulutlu

ABD 35 sene sonra ilk kez ‘plütonyum çekirdeği’ üretti!

Dünya - 14 Ekim 2024 11:13 A A

ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA), 1989 yılından bu yana ilk kez bir nükleer silahta kullanılmak üzere ‘plütonyum çekirdeği’ üretti. Peki, plütonyum çekirdeği nedir, nerelerde kullanılır?

NNSA tarafından yapılan açıklamada, nükleer silahlar için ‘radyoaktif bir çekirdek’ işlevi gören bileşenin, ‘savaşa hazırlık’ kapsamında üretildiği ve 2030’ların ortalarından itibaren yılda 80 plütonyum çekirdeği üretilmesinin planlandığı belirtildi.

Soğuk Savaş sırasında ABD, Colorado‘daki Rocky Flats tesisinde her yıl yüzlerce plütonyum çekirdeği üretiyordu. Ancak 1989 yılında tesisin, ‘tehlikeli atık sahası’ ilan edilmesiyle üretim durduruldu.

ABD 35 sene sonra ilk kez 'plütonyum çekirdeği' üretti! Bu, ne anlama geliyor?

Basın kaynaklarından derlenen bilgilere göre, ABD ordusunun stoklarındaki nükleer savaş başlıklarının çoğu, 1980’lerde üretilmiş plütonyum çekirdekleri içeriyor ve ülkenin cephaneliğindeki tüm nükleer dağıtım sistemlerinin, modernize edilmiş versiyonlarla değiştirilmesi planlanıyor.

PLÜTONYUM ÇEKİRDEĞİ NEDİR?

Plütonyum çekirdeği (plutonium pit), nükleer silahlarda kullanılan kilit bileşenlerden biridir. Plütonyum-239 veya uranyum-235 gibi fisil malzemelerden yapılan bu çekrdek, nükleer silahın patlayıcı bölümünün merkezinde yer alır ve zincirleme nükleer reaksiyon başlatılmasına olanak sağlar.

KULLANIM AMAÇLARI

Plütonyum çekirdeği, çoğunlukla termonükleer silahların (hidrojen bombası gibi) ilk aşamasında, fisyon patlamasını tetikleyen “birinci aşama” olarak kullanılır.

Geleneksel nükleer bombalarda çekirdek, nükleer fisyon bombalarının merkezinde yer alır, fisil reaksiyon başlatır, bu da büyük bir enerji serbestliği sağlar ve büyük bir patlama yaratır.

Dünya - 11:13 A A
BENZER HABERLER
Hazır Site by Uzman Tescil webmaster